Σκηνή Κουκλοθεάτρου: Εναλλακτικές λύσεις για σκηνή στο σπίτι ή το σχολείο.

Ενημερώθηκε: Μαι 7


Στο κουκλοθέατρο όπως και στο θέατρο χρειαζόμαστε έναν χώρο όπου οριοθετείτε η παράσταση ή το δρώμενο μας. Φεύγοντας από την παρεούλα με τις κούκλες τάξεις, τις persona dolls ή την μασκότ μας, για να παίξουμε με τα παιδιά θα χρειαστούμε μια υποτυπώδη σκηνή ώστε να έχουμε τους θεατές και τους εμψυχωτές.

Σε πολλά νηπιαγωγεία που επισκέπτομαι, το κουκλοθέατρο δυστυχώς είναι παρατημένο ή αντικαθιστά κάποια άλλη γωνιά της τάξης ή σε χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί ένα εμπόδιο ώστε τα παιδιά να μην βρουν πολύτιμα πράγματα του σχολείου ή να αποφύγουν μια επικίνδυνη σκάλα. Γενικότερα οι εκπαιδευτικοί δείχνουν με δημιουργικότητα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κουκλοθέατρο που παρέχεται από το υπουργείο ή από εταιρίες που προμηθεύουν εξοπλισμό σχολείων καθώς το κλασικό ξύλινο κουκλοθέατρο, εκτός ότι είναι επικίνδυνο για τα παιδιά, δεν είναι εύχρηστο. Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα θα δούμε πέντε υπέροχους και εύκολους τρόπους ώστε το κουκλοθέατρο να είναι αυτό που πρέπει. ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Θα δούμε λοιπόν πως με πράγματα που έχουμε στην τάξη μας, πράγματα που έχουμε στο σπίτι μας αλλά και με πολύ οικονομικά υλικά μπορούμε να έχουμε ένα κουκλοθέατρο στην τάξη το οποίο θα μεταφέρεται, θα αποθηκεύεται και θα είναι ακίνδυνο για τα παιδιά χωρίς να πιάνει χώρο στην τάξη.


Το ανάποδο τραπέζι: Γυρνώντας το τραπέζι μας με τα πόδια στραμμένα προς τα εμάς και την μεγάλη επιφάνεια στραμμένη προς το κοινό μπορούμε εύκολα να κάνουμε μια αυτοσχέδια σκηνή. Τα παιδιά μπορούν απλά να σκύψουν και να κρατάνε τις κούκλες ψηλά και εμείς σαν ενήλικες χρειάζεται απλά να γονατίσουμε με το κεφάλι γερμένο στο πλάι ή προς τα πίσω. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε ένα τραπέζι που γίνεται σκηνή, δεν τρώει χώρο στο σχολείο και είναι αρκετά δύσκολο να γυρίσει καθώς είναι βαρύ και οι θεατές είναι αρκετά μακριά

Το μονόζυγο ή κουκλοθέατρο πόρτας:
 Με ένα μονόζυγο και ένα σεντόνι ή ένα μεγάλο ύφασμα που μας περισσεύει έχουμε έτοιμη μια αυτοσχέδια σκηνή στην πόρτα μας. Το μονόζυγο μπορεί να το τοποθετήσει ο εκπαιδευτικός που θα έχει ενσωματώσει το ύφασμα ώστε να βγαίνει και να μπαίνει εύκολα στην πόρτα. Κατεβάζοντας το ύψος τα παιδιά μπορούν να παίξουν και όλη η τάξη να απολαύσει τους μικρούς εμψυχωτές.

Το κουκλοθέατρο ομπρέλα: 
Μια ομπρέλα θαλάσσης ή μια απλή ομπρέλα μπορεί να γίνει άνετα η σκηνή μας. Οι μεγάλοι γονατίζουν και οι μικροί απλά κρατάνε μια κούκλα με το χέρι ψηλά και έτσι η ομπρέλα θαλάσσης γίνεται η μεταφερόμενη αλλά και εργονομική σκηνή μας. Με μια απλή ομπρέλα ίσως και μέρα που να έχει βρέξει μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα μικρό δρώμενο με γαντόκουκλες του σχολείου κρατώντας την ομπρέλα με την λαβή της στηριγμένη στις μασχάλες μας.

Ράγα ρούχων: Η ιδέα που δίνω στους εκπαιδευτικούς σε σεμινάρια και χρησιμοποιώ στις παραστάσεις μου είναι η απλή λύση της ράγας ρούχων. Μπορεί να την βρει κάποιος σε πολυκαταστήματα και έχει κάτι λιγότερο από 10 ευρώ. Συνδυάζει την εργονομία, την οικονομία και μπορεί να προσαρμοστεί σε ύψος και για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. Μπορούμε να παίξουμε κανονικά με τις κούκλες να βγαίνουν πάνω από την ράγα αλλά και στο πλάι συνδυάζοντας πολλούς τρόπους παιξίματος.

Η σιδερώστρα: Ο τρόπος της σιδερώστρας είναι πολύ απλός και τον προτιμούν πολλοί κουκλοπαίχτες στις παραστάσεις τους. Με ένα ύφασμα μπορούμε να παίξουμε με τις κούκλες πάνω στην σιδερώστρα. Το ύψος της είναι ιδανικό για τα παιδιά που μπορούν να καθίσουν σε καρέκλα να παίξουν. Μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα σε κάθε γωνία του σχολείου.


Αφήνοντας κατά μέρος λοιπόν το παραδοσιακό, ξύλινο και προσωπικά κακοφτιαγμένο κουκλοθέατρο του σχολείου, είδαμε τρόπους για να μεταφέρουμε παντού αυτοσχέδιες παραστάσεις και να παίζουμε με τα παιδιά. Σε ένα σχολείο που είχα προτείνει την ράγα ρούχων, οι νηπιαγωγοί έπαιζαν τους μύθους του Αισώπου στην αυλή του σχολείου όταν ο καιρός το επέτρεπε. Ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα. Σίγουρα μπορείτε και εσείς. Βάλτε το κουκλοθέατρο στην τάξη και παίξτε μαζί με τα παιδιά. Μπείτε στον κόσμο τον παραμυθιών και ταξιδέψτε με τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο των άπειρων δυνατοτήτων. Μα πάνω από όλα … ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!


#Κουκλοθέατρο #Νηπιαγωγείο

245 προβολές

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik