Κουκλοθέατρο στο σχολείο: 7 Χρήσιμες συμβουλές για παίξουμε σωστά.

Ενημερώθηκε: Μαι 7


Το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Αν είστε από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να εντάξουν το κουκλοθέατρο και τις προεκτάσεις του στην τάξη σας και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, παρακάτω θα βρείτε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αρκετά.1.Ξεκινάμε απλά! Αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με το κουκλοθέατρο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν το σχολείο σας ή εσείς έχετε στην διάθεση σας κάποιες κούκλες, μπορείτε να τις δείξετε στους μαθητές σας χωρίς να μιλούν. Σε αυτό το σημείο οι κούκλες μπορούν να βγαίνουν χωρίς κίνηση και ομιλία, ενώ εσείς ρωτάτε τα παιδιά να σας πουν τις εντυπώσεις τους, τι τους αρέσει πάνω στην κούκλα, τι βρίσκουν περίεργο κλπ. Αυτό θα βοηθήσει να διαλέξετε μια κούκλα μασκότ με την οποία θα ξεκινήσει και η εξάσκηση. Ακόμα, οι κούκλες μπορούν να βγαίνουν όταν επικρατεί φασαρία στην τάξη, σαν μικρά πλάσματα που φοβούνται την φασαρία. Με αυτόν τον τρόπο οι κούκλες θα βοηθήσουν στην διατήρηση των κανόνων της τάξης. 2.Πρακτική εξάσκηση Για να αποκτήσετε εξοικείωση με την κούκλα της τάξης σας, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας. Με 10 λεπτά εξάσκησης μπροστά από έναν καθρέφτη, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ακρίβεια κινήσεων της κούκλας καθώς και ευχέρεια στον λόγο σας. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε ένα σενάριο που έχετε γράψει ή κάποιες στάνταρ καθημερινές ερωτήσεις με απλές κινήσεις των χεριών της κούκλας. Μην ξεχνάτε πως η κούκλα θα πρέπει να κινείται όταν μιλά. 3.Μικρά αυτοσχέδια σενάρια Για να κάνετε την κούκλα πιο προσιτή στα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσετε μερικά μικρά σενάρια. Μερικά παραδείγματα: Α)H κούκλα κρατάει κάτι και το ρίχνει κάτω, η δασκάλα το σηκώνει και μετά η κούκλα το ξαναρίχνει. Επαναλαμβάνουμε 2 με 3 φορές και μετά ζητάμε από τα παιδιά να το σηκώσουν και να το δώσουν πάλι στην κούκλα. Β) Η κούκλα πειράζει την δασκάλα, της τσιμπάει το χέρι, της τραβάει ελαφρά την μπλούζα. Μια κούκλα πειραχτήρι πάντα είναι ευχάριστη στα παιδιά.

4.Δώστε βάρος στην κίνηση

Η εξάσκηση που αναφέραμε παραπάνω έχει ένα βασικό σκοπό. Να μπορούμε να μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε την κίνηση που κάνει το χέρι μας. Πολλές φορές τα χέρια νεκρώνουν οδηγώντας στην πλήξη των μαθητών. Με απλές και αργές

κινήσεις η κούκλα μας πάντα είναι "ζωντανή" στα μάτια των παιδιών.

5. Η ερώτηση "Είναι αληθινή?"

Αυτή την ερώτηση συνήθως την κάνουν παιδιά νηπιαγωγείου, όπου φαντασία και πραγματικότητα είναι σε αλληλένδετη σχέση. Σε μια τέτοια ερώτηση καλό είναι να απαντήσουμε "Είναι μια κούκλα! Με την φαντασία μας την κάνουμε αληθινή!". Σκοπός μας είναι να μην απαντήσουμε κοφτά και μονολεκτικά με "Ναι" ή" Όχι" γιατί η μαγεία της κούκλας θα ξεφτίσει.
6.Ο φόβος της κούκλας

Δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμος των παιδιών που φοβούνται τις κούκλες. Παρόλα αυτά, όταν έρθουμε σε επαφή με ένα τέτοιο παιδί, καλό είναι να το προσεγγίσουμε μόνο του και να του πούμε πως η κούκλα ζωντανεύει με την φαντασία. Στην συνέχεια και με προσοχή το φέρνουμε σε επαφή με την κούκλα. Μετά από καιρό σίγουρα το παιδί που αρχικά φοβόταν την κούκλα θα την αγαπήσει. 7. Σωστή τελική επιλογή κούκλας Αφού προχωρήσετε αρκετά και μπορείτε πλέον να παίξετε με ευχέρεια θα πρέπει να κάνετε μια προσεκτική επιλογή σε κούκλες για την τάξη σας. Κούκλες τάξης, γαντόκουκλες, κούκλες μαρότ, μάπετ κούκλες ακόμα και δαχτυλόκουκλες, μπορούν να αποτελέσουν σωστές επιλογές για τις δραστηριότητες σας. Μετά από καιρό σίγουρα θα βρείτε την κούκλα που σας ταιριάζει.

Οι κούκλες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στην μοντέρνα εκπαίδευση. Πλέον το κουκλοθέατρο δεν αποτελεί ένα θέαμα που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή μια φορά το χρόνο, αλλά αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την ομαλή κοινονικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά της προσχολική ηλικίας. Με τις απλές συμβουλές που σας δώσαμε μπορείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα στον μαγικό κόσμο της κούκλας. Ελπίζουμε να αγαπήσετε το κουκλοθέατρο, αυτή την πραγματικά πανάρχαια αλλά πάντα επίκαιρη τέχνη.
#Κουκλοθέατρο #Νηπιαγωγείο

1892 προβολές

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik