Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά και θέατρο: 10 συμβουλές για μια συναρπαστική εμπειρία.

Ενημερώθηκε: Απρ 25


Θέλετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και δεν ξέρετε πως;

Ήρθε η ώρα για θέατρο!

Το θέατρο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για γονείς και παιδιά. Δίνει την δυνατότητα της έκφρασης, της συζήτησης και δίνει πολλαπλά ερεθίσματα στα παιδιά των μικρών ηλικιών. Ακόμα, συνδυάζει την ψυχαγωγία με την τέχνη κάτι που λίγα πράγματα κάνουν στην ζωή των παιδιών του σήμερα. Η εμπειρία της θεατρικής παράστασης είναι μια απλή διαδικασία για γονείς και παιδιά και με μερικές συμβουλές και στρατηγικές μπορείτε να δημιουργήσετε μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια.


Πριν την παράσταση

1. Δείτε το σαν περιπέτεια και όχι σαν κάτι εξεζητημένο: Το θέατρο έχει πολλές μορφές και πολλές προεκτάσεις. Δεν είναι μια δραστηριότητα που πάμε μια φορά το χρόνο. Μπορεί να είναι μια αστεία περιπέτεια, μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, μερικές φορές μπορεί και να μας απογοητεύσει. Αν προσεγγίσουμε το θέατρο σαν μια περιπέτεια που μπορεί να έχει πολλές πτυχές σίγουρα δεν θα είμαστε προκατειλημμένοι.

2.Βάλτε μικρούς στόχους: Για το γονιό, το θέατρο δεν θα πρέπει απαραίτητα να είναι μια εμπειρία που θα του αλλάξει τη ζωή ή κάτι το μεγαλοπρεπές. Καλό θα ήταν να το δείτε σαν να δοκιμάζετε με τα παιδιά διαφορετικά πράγματα, σπάζοντας την ρουτίνα. Το θέατρο είναι μια από αυτές τις τέχνες άρα δοκιμάζετε το ερέθισμα μιας τέχνης. Επίσης το θέατρο εκπληρώνει τον στόχο να κάνετε κάτι μαζί με τα παιδιά.

3.Έκφραση συναισθημάτων: Στο θέατρο υπάρχουν αρκετές εναλλαγές συναισθημάτων που κρατούν τα παιδιά μαγνητισμένα. Το στοιχείο αυτό καθιστά το θέατρο έναν χώρο όπου τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν χωρίς φραγμό και την η επικοινωνία θεατών-ηθοποιών αμφίδρομη. Προετοιμάζοντας τα παιδιά για την παράσταση μπορούμε να έχουμε μια πιο αυθεντική επικοινωνία.


Στην παράσταση

4. Δημιουργώντας προσδοκίες: Πριν ξεκινήσει η παράσταση μπορούμε να κάνουμε τις εξής ερωτήσεις: "Ανυπομονώ να δω πως θα είναι..." ή "Είμαι περίεργος να δω...". Οι ερωτήσεις θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών ώστε να μείνουν συγκεντρωμένα στην παράσταση παρατηρώντας και όχι απλά βλέποντας.

5. Αφήστε τις ερωτήσεις χωρίς να απαντήσετε (για την ώρα) : Πολλές φορές τα παιδιά ρωτούν για τα πράγματα που βλέπουν, μια προσέγγιση είναι να αφήσουμε αυτές τις αυθόρμητες ερωτήσεις για μετά την παράσταση ώστε να δημιουργήσουμε όμορφο κλίμα για κουβέντα. Αν τα παιδιά επιμένουν με το να γίνονται ενοχλητικά για τους δίπλα, τότε δώστε τους την απάντηση που ζητούν.

6. Δώστε χώρο έκφρασης: Τα παιδιά θα εκφραστούν ελεύθερα. Το θέατρο είναι ένας φιλικός χώρος για αυτά. Αφήστε να ζήσουν την εμπειρία χωρίς να είστε παρεμβατικοί συνέχεια. Σαν επαγγελματίας, μπορώ να σας πω πως οι μεγάλοι μιλάνε περισσότερο.

7. Αποφύγετε το φαγητό: Το φαγητό είναι μια άσχημη συνήθεια στο θέατρο. Αποσπά την προσοχή των παιδιών, μας γεμίζει περιττά σκουπίδια και το πιο σημαντικό, είναι μια μορφή προσβολής ως προς τους ηθοποιούς. Μετά το θέατρο μπορείτε να πάτε για φαγητό και να συζητήσετε τις λεπτομέρειες της παράστασης.

8. Ερωτήσεις για την αίθουσα: Πριν την παράσταση μπορείτε να εξερευνήσετε μαζί με το παιδί τον χώρο και να αναλύσετε λεπτομέρειες μαζί του. Επίσης μπορείτε να συγκρίνετε άλλα θέατρα που έχετε πάει και να μιλήσετε για τις θέσεις, την αυλαία, τις κουρτίνες και το σκηνικό της παράστασης.


Μετά την παράσταση

9. Ξεκινήστε την συζήτηση: Μετά την παράσταση μπορείτε να συζητήσετε ξεφεύγοντας από τα κοινότυπα "Πως σου φάνηκε;" ή "Σου άρεσε;". Γίνεται συγκεκριμένοι και ρωτήστε με ακρίβεια για τα στοιχεία της παράστασης, τις εντυπώσεις από κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή την πλοκή του έργου. Ένας ολόκληρος κόσμος εξερεύνησης μπορεί να ξεκινήσει από μια θεατρική παράσταση και μόνο!

10. Περαιτέρω δράσεις: Μπορείτε να πάρετε το πρόγραμμα των επόμενων παραστάσεων και να συζητήσετε για κάποια άλλη παράσταση που θέλετε να πάτε, ξεκινώντας μια συζήτηση για το τι αρέσει στο παιδί ή όχι. Επίσης αν το έργο υπάρχει σε παραμύθι και δημιούργησε αξέχαστε εντυπώσεις στο παιδί, μπορείτε να το αγοράσετε και να το διαβάζετε μαζί του. Ο κόσμος της φαντασίας ειδικά στα μικρά παιδιά είναι σημαντικός και χρειάζονται αρκετά ερεθίσματα για να τον κρατήσουμε ζωντανό!

Το θέατρο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλη την οικογένεια. Ειδικά αν δεν περιορίζεται σε δυο θεατές ανά οικογένεια, οι πολλές προτάσεις και ιδέες μπορούν να φέρουν στο σπίτι εποικοδομητικούς διαλόγους και νέες δράσεις ή ρουτίνες που τα παιδιά αγαπούν. Πάνω απ' όλα το θέατρο όμως είναι ποιοτικός χρόνος μεταξύ γονέα και παιδιού. Ειλικρινείς διάλογοι, έκφραση συναισθημάτων, πρωτόγνωρα ερεθίσματα είναι λίγα από αυτά που μπορεί να δώσει το θέατρο και οι παιδικές του παραστάσεις.

Καλή διασκέδαση!..

#Δραστηριότητες #Θέατρο

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik