Ιδέες για κουκλοθέατρο: Μια κούκλα που ταξιδεύει με τα παιδιά.

Ενημερώθηκε: Μαι 7


Οι δραστηριότητες στο κουκλοθέατρο δεν τελειώνουν ποτέ. Οι προεκτάσεις της κούκλας εκτός και εντός σχολείου είναι άπειρες και συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη πολλών νοητικών αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία. Η κούκλα σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, συμμετέχει ενεργά στην ζωή του σχολείου σαν μέσο διέγερσης της φαντασίας αλλά και σαν οδηγός των παιδιών σε άλλες εκπαιδευτικές ενότητες. Εκτός σχολείου μια κούκλα μπορεί να βοηθήσει να γνωριστούμε καλύτερα με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς που μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά. Η δραστηριότητα που θα παραθέσουμε είναι εμπνευσμένη από προγράμματα νηπιαγωγείων που λάβαμε μέρος σαν θίασος.

Στη δραστηριότητα μας θα χρειαστούμε μια κούκλα που θα "ταξιδέψει" μαζί με τους μαθητές στο σπίτι και θα "μπεί" στη ζωή του παιδιού μετά το σχολείο. Πριν την υλοποίηση της δραστηριότητας καλό είναι να προγραμματίσουμε τα παρακάτω:


  1. Πόσο χρόνο θα διαρκέσει το πρόγραμμα ή αν θα είναι ελεύθερο σε χρονικούς περιορισμούς.

  2. Την κούκλα που θα δώσουμε στα παιδιά. Θα πρέπει να επιλέξουνε μια κατασκευή που θα αντέχει ή που θα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε εύκολα με μια ίδια ή μια άλλη κούκλα.

  3. Την παρουσίαση της κούκλας και την ιστορία της. Την πρώτη φορά που θα την παρουσιάσουμε στα παιδιά καλό θα ήταν να πούμε αρκετά πράγματα για αυτή. Θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε το καλοσώρισμα της κούκλας με μουσικοχορευτικά δρώμενα και κατασκευή του χαρακτήρα της.

  4. Την προσέγγιση των γονέων. Γνωστοποιούμε στους γονείς τις προεκτάσεις της δραστηριότητας μας και ζητάμε το ενδιαφέρον τους για το κοινό καλό της δραστηριότητας.

Τρόπος υλοποίησης

Βάζουμε τα ονόματα των παιδιών σε μια γυάλα ή ένα καπέλο ή ένα κουτί. Η κούκλα ή ένα παιδί τραβάει ένα όνομά. Το παιδί που κληρώθηκε θα φιλοξενήσει την κούκλα σπίτι του για ένα Σαββατοκύριακο. Αναφέρουμε στο παιδί αλλά και στον γονέα πως η κούκλα θα πρέπει να συμμετέχει σε κάποιες δραστηριότητες του παιδιού. Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μπορεί απλά η κούκλα να κοιμάται μαζί του το βράδυ και πριν το παιδί κοιμηθεί να μιλάει στην κούκλα για το τι έκανε την υπόλοιπη μέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε μια συζήτηση κοινού ενδιαφέροντος στην τάξη, να μάθουμε συγκεκριμένες ασχολίες που ενδιαφέρουν το παιδί και τέλος, τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα ανταλλάσοντας απόψεις. Την δευτέρα το παιδί που είχε την κούκλα σπίτι του μας αναφέρει πως πέρασε με την κούκλα, τι δραστηριότητες έκανε μαζί της και πως την δέχτηκαν τα άλλα μέλη της οικογένειας.


Χρησιμοποιούμε τις κούκλες για να ξεκλειδώσουμε την εκφραστικότητα και την φαντασία του παιδιού. Με αυτή την πολύπλευρη δραστηριότητα γονείς-εκπαιδευτικοί και μαθητές αλληλεπιδρούν κάνοντας πιο βιωματική την πορεία της γνώσης στο σχολείο. Κάντε πειράματα με τα παιδιά και ζητήστε να σας πουν τι είδαν με την κούκλα το σαββατοκύριακο, τι παραμύθι διάβασαν σπίτι ακόμα και τι φαγητά έφαγαν!
#Δραστηριότητες #Κουκλοθέατρο

113 προβολές

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik