Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber-bullying) και γιατί έχει πάρει μεγάλες προεκτάσεις;

Ενημερώθηκε: Απρ 25


Η τεχνολογία δεν είναι μόνο πλέον κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και κομμάτι της σχολικής ζωής. Δεν βοηθά μόνο τα παιδιά να εξοικειωθούν με την νέα πραγματικότητα, να πάρουν ακαδημαϊκή βοήθεια ή να παρουσιάσουν εργασίες μέσα από αυτή αλλά αποτελεί έναν τρόπο που τα νέα παιδιά επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται. Είτε είναι μέσα από τα social media, είτε μέσω sms, είτε από διαδικτυακά παιχνίδια οι τρόποι επικοινωνίας μπορούν να διαφέρουν όμως έχουν κάτι κοινό. Όλοι οι τεχνολογικοί τρόποι επικοινωνίας μπορούν να οδηγήσουν σε τρόπους εκφοβισμού. Τα τελευταία χρόνια ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyber-bullying) έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις εξ' αιτίας της ευκολίας του να ασκείται στα άτομα. Αυτό γίνεται επειδή οι υπολογιστές, τα tablet και τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται παντού και τα παιδιά αποκτούν άμεσα πρόσβαση. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να αναδείξει το φαινόμενο του διαδικτιακού εκφοβισμού και να αναλύσει τρόπους καταπολέμησης του.


Τι είναι το Cyber-bullying;

Για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι. Στην πιο απλή μορφή του ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον εκφοβισμό που λαμβάνει χώρα μέσα από ψηφιακές συσκευές και μπορεί να ασκηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, των απλών μηνυμάτων και άλλων μορφών όπως forums, παιχνίδια ή εφαρμογές. Ουσιαστικά σε οποιοδήποτε διαδικτυακό "τόπο" όπου χρήστες μπορούν να μοιράσουν ή να λάβουν πληροφορίες, γνώσεις, συμβουλές ή άλλου είδους υλικό. Συνήθως η μορφή του εκφοβισμού πέραν της λεκτικής επίθεσης περιλαμβάνει εξευτελισμό του ατόμου με προσωπικά δεδομένα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδή, αρνητικά και επιβλαβή στοιχεία.

Πως μοιάζει ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Μερικές απλές μορφές του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μπορεί να είναι:

  • Η αποστολή επιθετικών και εξευτελιστικών e-mail, μηνυμάτων, ηχητικών μηνυμάτων ή προσωπικών μηνυμάτων απευθείας στο θύμα.

  • Η ακούσια αποστολή μηνυμάτων προς άλλους χρήστες, συνήθως ακαταλλήλων, χωρίς την συγκατάθεση του θύματος ή κλέβοντας το στοιχεία του θύματος.

  • Η χρήση της τεχνολογίας για εξαπάτηση του θύματος ώστε να στείλει ακατάλληλες προσωπικές πληροφορίες τις οποίες ο θύτης θα τις δημοσιεύσει σε άλλα μέσα.


Γιατί είναι τόσο σοβαρός;

Ο συγκεκριμένος τύπος εκφοβισμού μπορεί να αποβεί μοιραίος για το θύμα καθώς υπάρχει στιγματισμός και κοινωνική απομόνωση με συνέπεια η ζωή του θύματος να επηρεαστεί σε χείριστο βαθμό. Όταν προσωπικά και ακατάλληλα δεδομένα δημοσιευθούν με σκοπό την εξαπάτηση ή την ταπείνωση ενός ατόμου, άγνωστοι στο θύμα άτομα μπορούν να αναδημοσιεύσουν αυτές τις φωτογραφίες με σκοπό οι πληροφορίες να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Επίσης οι δημοσιεύσεις που έχουν σκοπό να βλάψουν κάποιον και έχουν απήχηση είναι δύσκολο να διαγραφούν από κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή blog με αποτέλεσμα το αρχείο του εκφοβισμού να μένει συνεχώς ενεργό. Ακόμα όταν ο θύτης έχει 24ωρη πρόσβαση στο internet είναι πολύ δύσκολο ένα απροστάτευτο θύμα να γλιτώσει από αναδημοσιεύσεις ή περαιτέρω εισβολή στην προσωπική του ζωή. Τέλος, ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολα αναγνωρίσιμους τύπους εκφοβισμού καθώς γονείς και δάσκαλοι μπορεί να μην έχουν γνώση της τεχνολογίας ή συμμετοχή στις κοινότητες που είναι μέλη τα παιδιά.


Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε;

Σαν οικογένεια υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη όπως για παράδειγμα:

  • Υπενθυμίστε στα παιδιά να μην δίνουν κωδικούς πρόσβασης σε κανένα. Αυτό περιλαμβάνει και φίλους ή γνωστούς. Οι κωδικοί είναι δοσμένοι για κάποιο λόγο γι' αυτό είναι κρυφοί και προσωπικοί.

  • Σαν οικογένεια πρέπει να θεσπίσετε κάποιους κανόνες για την χρήση τεχνολογίας εκτός και εντός σπιτιού. Αυτό περιλαμβάνει το πόσες ώρες ένα παιδί μπορεί να ασχολείται με το διαδίκτυο, το μέρος που αποκτά πρόσβαση (internet cafe) και το πότε μπορεί να χρησιμοποιεί συσκευές που διαθέτουν ίντερνετ.

  • Αν τα παιδιά σας έχουν πρόσβαση και λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βεβαιωθείτε πως οι δημοσιεύσεις τους είναι ορατές σε συγκεκριμένα άτομα και όχι δημόσια.

  • Ασχοληθείτε με την ψηφιακή ζωή του παιδιού σας. Μάθετε τι παίζει, σε τι γκρουπ μιλά και τι ιστοσελίδες προτιμά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όχι με ανακριτική διάθεση, αλλά με ενδιαφέρον.

  • Μιλήστε μαζί με το παιδί σας για το τι κάνει στην ψηφιακή του ζωή.

  • Φερθείτε με σεβασμό και εσείς σαν παράδειγμα στην ψηφιακή σας ζωή. Έτσι το παιδί θα έχει ένα μοντέλο αναφοράς για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται διαδικτυακά.#Ψυχολογία

98 προβολές

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik