22 απλά και οικονομικά, καλοκαιρινά παιχνίδια για παιδιά.

Ενημερώθηκε: Ιουν 24Το καλοκαίρι είναι η εποχή που λατρεύουν τα παιδιά. Η θάλασσα, η αμμουδιά, τα κουβαδάκια, τα μπρατσάκια και οι βουτιές αποτελούν συνώνυμα της χαράς και της διασκέδασης. Τι γίνεται όμως τις άλλες ώρες; Μπορούμε άραγε να παίξουμε εύκολα παιχνίδια, χωρίς εξοπλισμό , γρήγορα και οικονομικά;Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 22 κλασσικά αλλά πάντα επίκαιρα παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά τα οποία μπορούν να παιχτούν ομαδικά και ατομικά.


22 απλά και οικονομικά, καλοκαιρινά παιχνίδια για παιδιά.


Γνωρίζοντας την ηλικία και των αριθμό των παιδιών τα παρακάτω παιχνίδια μπορούν να προσαρμοστούν σε εξωτερικούς χώρος όπως αυλές, πλατείες ή προαύλια.


1.Παίζω Παντομίμα

Η γνωστή σε όλους παντομίμα! Βρίσκω λέξεις και προσπαθώ χωρίς να μιλήσω οι φίλοι μου να τις βρουν. Εμείς, κάναμε έρευνα πάνω στην παντομίμα και την συνδυάσαμε με την αλφαβήτα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Το παιχνίδι έχει πολλές παραλλαγές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών αλλά πραγματικά μπορείτε να παίξετε στο λεπτό!


2.Τρίλιζα

To κλασικό παιχνίδι της τρίλιζας μπορεί να παιχτεί σε πίνακα, σε τετράδιο αλλά και στο έδαφος! Με μια κιμωλία χαράξτε το πλαίσιο, δώστε στα παιδιά χρωματιστές κιμωλίες ή πέτρες και διασκεδάστε!
3.Αγαλματάκια ακούνητα (Παραλλαγή)

Ένα κλασικό παραδοσιακό παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά για ώρες. Βάζουμε ένα παιδί να καθήσει κοιτώντας ένα τοίχο και τα υπόλοιπα πίσω του σε σειρά κατά μήκος. Το παιδί που είναι στον τοίχο λέει: "Αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;". Την ώρα που το λέει αυτό τα υπόλοιπα παιδιά πηγαίνουν κοντά του και μόλις γυρίσει, αφού τελειώσει την φράση τα παιδιά μένουν αγάλματα. Μόλις κάποιο παιδί ακουμπήσει το παιδί που είναι στον τοίχο, το δεύτερο τους κυνηγά και όποιο πιάσει τα φυλάει.


4.Κρεμάλα

Η κλασσική σε ολους κρεμάλα μπορεί να παιχτεί και σε ηλεκτρονική συσκευή αλλά και έξω με ένα χαρτί και ένα μολύβι! Αρχίστε με εύκολες λέξεις και στη συνέχεια ανεβάστε το επίπεδο και την δυσκολία! Το προτείνουμε για παιδιά δημοτικού.


5.Τυφλόμυγα

Ένα γνωστό και παραδοσιακό παιχνίδι που αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Μπορείτε να απασχολήσετε κυρίως παιδιά νηπιαγωγείου.6.Παιχνίδια ρόλων

Στήστε το δικό σας παραμύθι, εξερευνήστε τα συναισθήματα των ηρώων ή απλά μπείτε στις περιπέτειες τους. Δοκιμάστε να κάνετε έναν ιππότη που προσπαθεί να τα βάλει με έναν δράκο. Μια πριγκίπισσα που θέλει να γλιτώσει από μια μάγισσα κ.α. Τα παιδιά λατρεύουν τους ρόλους και εσείς θα τα βοηθήσετε με την εκφραστικότητα τους!


7. Μάντεψε τι είναι

Βάζουμε σε μια σακούλα διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να τα βρουν με την αφή! Δοκιμάστε να βάλετε στην αρχή πράγματα που υπάρχουν σπίτι τα οποία βλέπουν καθημερινά τα παιδιά. Στη συνέχεια βάλτε στη σακούλα πράγματα που χρησιμοποιείτε λιγότερο στο σπίτι και τα παιδιά δεν γνωρίζουν και τόσο!


8.Κρύβω αντικείμενα σε ρύζι, όσπρια ή νερό.

Πάρτε μια λεκάνη και ρίξτε ρύζι, όσπρια ή νερό. Για τα μικρότερα παιδιά είναι μια υπέροχη αισθητηριακή δραστηριότητα. Για μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κλείσετε τα μάτια τους και να τα αφήσετε να ψάξουν στα τυφλά!


9. Θεατρικά παιχνίδια

Υπάρχουν πολλά θεατρικά παιχνίδια που μπορούν να παιχτούν από διαφορετικές ηλικίες σε διαφορετικούς χώρους. Εμείς προτείνουμε 8 θεατρικά παιχνίδια που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για ώρες!


10. Παίζω με σαπουνόφουσκες

Τα παιδιά λατρεύουν τις φούσκες και τα παιχνίδια που μπορούμε να κάνουμε με αυτές. Φτιάξτε σαπουνόφουσκες ή αγοράστε πολύ οικονομικά ένα μπουκαλάκι και προσπαθήστε να περάσετε τις σαπουνόφουσκες από σημεία ή ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη! Τα παιδιά θα ξετρελαθούν.
11. Κάνω το καροτσάκι με έναν να με κρατα από τα πόδια

Εύκολο παιχνίδι με ομάδες 2 άτομων, το ένα παιδί κρατάει τα πόδια του άλλου που περπατάει με τα χέρια! Κάνουμε διαγωνισμούς και ζητάμε από τις ομάδες να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο! Αργά-αργά θα τα καταφέρουν όμως το σίγουρο είναι πως τα γέλια θα είναι πολλά!


12. Σκυταλοδρομίες με μικρά παζλ ή αντικείμενα που μπορούν να σπάσουν σε κομμάτια.

Παίξτε σκυταλοδρομίες με πάζλ. Ζητήστε στα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες και να μεταφέρουν ένα αντικείμενο σπασμένο σε κομμάτια από ένα μέρος σε ένα άλλο. Όποια ομάδα ολοκληρώσει το παζλ κερδίζει!13.Αγώνες με καλαμάκι και χαρτί μπάλακι!

Φτιάχνετε μικρές μπάλες με χαρτί και τις αφήνετε σε ένα τραπέζι. Στη συνέχεια βάζετε δυο παιδιά με καλαμάκια να φυσήξουν τις μπάλες από χαρτί προσεκτικά ώστε να φτάσουν σε ένα σημείου του τραπεζιού που έχετε ορίσει. Υπέροχο παιχνίδι για όλες τις ηλικίες!


14. Περπατάω με διαφορετικούς τρόπους

Έχετε δοκιμάσει να περπατήσετε σαν αστροναύτες, σαν ζόμπι, σαν λαγοί; Δοκιμάστε το σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και θα δείτε πως θα το διασκεδάσουν! Μπορείτε να το συνδυάσετε με χαρακτήρες από τα αγαπημένα σας παραμύθια και να περπατήσετε όπως ένας γίγαντας, τα τρια γουρουνάκια κλπ.


15. Πες κάτι κόκκινο,επάγγελμα, φυτό μέχρι να πιάσεις το μπαλόνι

Με ένα μπαλόνι μπορούμε να παίξουμε πολλά παιχνίδια! Το συγκεκριμένο όμως το έχουμε δοκιμάσει, είναι εύκολο και μπορούν να παίξουν παιδιά νηπιαγωγείου, Α' και Β' δημοτικού. Μια ομάδα διαλέγει έναν αρχηγό. Ο αρχηγός κρατά ένα μπαλόνι, το πετά στον αέρα και ζητά από τους άλλους να το πιάσουν. Πριν το πιάσουν όμως ο αρχηγός λέει π.χ. "Όποιος πιάσει το μπαλόνι πρέπει να πεις κάτι κόκκινο". Με διαφορετικά ζητούμενα κάθε φορά μπορούμε να παίξουμε και να εξασκήσουμε και την φαντασία μας.


16. Όνομα, ζώο, φυτό.

Το κλασικό παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά για ώρες μπορεί να παιχτεί και χωρίς χαρτί σε μια παραλλαγη στην οποία τα παιδιά σηκώνουν τα χέρια τους μόλις βρουν το ζώο, το όνομα ή το φυτό. Μπορεί να μας συντροφεύσει στην αυλή ή το προαύλιο με γέλιο και χαρά!
17. Ένα διαφορετικό παιχνίδι μνήμης

Σχεδιάζω κάτι στο χαρτί το βαζω μεσα στο δωμάτιο ή στην τάξη και στη συνέχεια ζητάω απο το παιδί ή τα παιδιά να έρθει/ουν εκει που ειμαι και τους ζητώ να μου αντιγράψουν το σχέδιο που είδαν.


18.Δρομος μετεμποδιων, λαβύρινθος!

Έχουμε προτείνει 50 δραστηριότητες για το σπίτι που μπορούν να βγουν και έξω! Δοκιμάστε να στήσετε την δική σας πίστα με εμπόδια και περάστε ανάμεσα από αυτά με διαφορετικούς τρόπους. Δείτε τις προτάσεις μας και κάντε και εσείς έναν υπέροχο λαβύρινθο στην αυλή ή το σχολείο σας!
19. Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί!

Ποιος δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο παιχνίδι; Tα παιδιά θα το λατρέψουν! Αν και σύντομο μπορεί να παιχτεί παντού σκορπώντας γέλια και χαρά σε μικρά και μεγάλα παιδιά!


20. Η πιο αστεία πόζα για φωτογραφία

Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να κάνουν ακανόνιστους γύρους σε ένα χώρο και στη συνέχεια λέγοντας δυνατά "ΣΤΟΠ" τα παιδιά να σταματήσουν όλα μαζί και να συγκεντρωθούν σαν ομάδα ώστε να στηθούν για μια ομαδική φωτογραφία ακίνητα! Μπορείτε να κάνετε μια παραλλαγή στην οποία τα παιδιά θα στηθούν για κάτι συγκεκριμένο π.χ. μια φωτογραφία από ποδοσφαιρική ομάδα κλπ.21. Γρίφοι και αινίγματα

Τα αινίγματα και οι γρίφοι είναι το πιο εύκολο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να βάζετε τα παιδιά σε δοκιμασίες. Μπορείτε να δείτε την συλλογή μας με τα 150 αινίγματα και γρίφους για παιδιά, να τα κατεβάσετε και στη συνέχεια να παίξετε στο προαύλιο του σχολείου ή την αυλή του σπιτιού σας!22. Μουσικές καρέκλες

Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά με ένα μοναδικό παιχνίδι που αγαπούν μικροί και μεγάλοι!

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik