Ονειροβάτες 2020

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Μπορώ να παίξω κουκλοθέατρο;

Ενημερώθηκε: Μαρ 3


Αφού είδαμε πως το κουκλοθέατρο συνδέεται με την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης στο προηγούμενο άρθρο, ήρθε ο καιρός να κάνουμε την ενδοσκόπηση μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο; Μπορούμε χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέατρο της κούκλας να παίξουμε με τα παιδιά ή μόνοι μας, χρησιμοποιώντας την κούκλα σαν εκπαιδευτικό εργαλείο;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι φυσικό να βγαίνουν από τα στόματα εκπαιδευτικών που με τις τόσες ευθύνες και την έλλειψη επιμόρφωσης δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν σε κάθε τι που εισέρχεται στην σύγχρονη παιδαγωγική. Η απάντηση όμως είναι πολύ απλή.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ!

Το πλεονέκτημα που έχουμε με το κουκλοθέατρο στην τάξη είναι μεγάλο αφενός γιατί δεν έχουμε την ανάγκη για επαγγελματικές κούκλες ή σκηνικά, αφετέρου η εξάσκηση μας γίνεται ουσιαστικά με την διδακτική πράξη, στην παρεούλα ή σε συνδυασμό με τα παιδιά τα οποία ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Η τελευταία φράση είναι με μεγάλα γράμματα γιατί αφορά όλους αυτούς που νομίζουν πως "δεν το έχουν", "είναι δύσκολο", "είμαι καλός σε κάτι άλλο". Το να τσαλακώνεις τον χαρακτήρα σου για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό μάθημα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος τσαλακώνεται για τα παιδιά, αλλά τεντώνεται συναισθηματικά για να φτάσει το μέγεθος της αγάπης που τρέφουν τα παιδιά για τις κούκλες και την αγάπη τους προς τον εκπαιδευτικό. Ας αφήσουμε όμως τις ψυχολογικές προεκτάσεις και ας μπούμε στην δράση. Αφού έχουμε καταλάβει και νιώθουμε πως μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο, πάμε για πρακτικές καθημερινές ασκήσεις στην παρεούλα που σιγά σιγά θα μας δώσουν ώθηση να φορέσουμε τις κούκλες και να αρχίσουμε το παιχνίδι!


ΤΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΩ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ:

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε και κούκλες που δεν μιλάνε, τώρα όμως πρέπει να ασχοληθούμε με τους χαρακτήρες που χρησιμοποιούν την γλώσσα σαν βασικό εργαλείο, οπότε ας ξεκινήσουμε.

1.ΡΟΥΤΙΝΕΣ ΦΩΝΩΝ Το εύρος φωνών είναι σημαντικό προσόν του κουκλοπαίχτη. Στην τάξη ίσως αυτό το εύρος περιορίζεται στις 2 με 3 φωνές οι οποίες είναι απαραίτητες για την εμψύχωση βασικών χαρακτήρων στην τάξη. Για να βρούμε αυτές τις φωνές το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάζουμε τις φωνές μας μιμούμενοι τα ζώα ή χαρακτήρες. Πως θα έλεγε καλημέρα ένας ελέφαντας; Πως θα μίλαγε ένας παππούς στο εγγόνι του; Τέτοια παραδείγματα θα μας βοηθήσουν να βρούμε την φωνή που κρύβουμε και μπορούμε να κρατήσουμε για να παίξουμε με έναν χαρακτήρα.

2.ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΚΛΑΣ

Στην τάξη σίγουρα υπάρχουν κούκλες που μπορούν να μας βοηθήσουν. Τα παιδιά δεν έχουν απαίτηση η κούκλα που εμψυχώνεται να είναι μικρή ή μεγάλη, φανταχτερή ή όμορφη. Αφού δείξουμε στα παιδιά τις κούκλες του σχολείου (σαν μικρή παρουσίαση) τα παιδιά θα ψηφίσουν τον ήρωα που θα είναι μαζί τους στην παρεούλα. Πάνω σε αυτή την κούκλα θα χτίσουμε τις πρώτες κουκλοθεατρικές μας πρακτικές.
3.ΣΕΝΑΡΙΟ Αφού διαλέξουμε την κούκλα, αρχίζουμε να την παρουσιάζουμε στα παιδιά. Στην αρχή λέει καλημέρα σε όλα τα παιδιά χωρίς να μιλάει πολύ. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να καταλάβουμε την αντίδραση των παιδιών και τι ακριβώς θέλουν από την κούκλα. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά και να μας απαντήσουν π.χ. Που μένει η κούκλα; Πως λένε την μαμά της; Πάει σχολείο; Που της αρέσει να κάνει βόλτες; Με αυτές τις πληροφορίες και χωρίς κόπο έχουμε έναν έτοιμο χαρακτήρα που μπορεί να μας ταξιδέψει στις θεματικές ενότητες της χρονιάς.

4.ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΕΣ

Πριν ασχοληθούμε λοιπόν σοβαρά με το να κατασκευάσουμε ή να αγοράσουμε μια κούκλα, πριν δούμε αναλυτικά τα είδη κούκλας που βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία και θα παρουσιαστούν σε επόμενο άρθρο, έχουμε μια κούκλα από το σχολείο να μας βοηθήσει και στην αφήγηση παραμυθιών ή στην αλλαγή των μοτίβων που πάρα πολύ αρέσει στα παιδιά. Η κούκλα μας λοιπόν μπορεί να μπει σε κλασσικα ή μοντέρνα παραμύθια που λέμε στην τάξη και να πάρει την θέση της μασκότ τάξης.

Με απλά και μικρά βήματα, το κουκλοθέατρο μπορεί να γίνει βοηθός μας. Μαζί με τα παιδιά, που συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή, τον καθορισμό αλλά και την πορεία του ήρωα μας, μαθαίνουμε παίζοντας. Μην φοβάστε την κούκλα, τονίζουμε ξανά πως τα ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΝ το πως παίζουμε. Θέλουν μόνο ερεθίσματα, αγάπη και παιχνίδι που το θέατρο της κούκλας δίνει απλόχερα. Δημιουργήστε και μπείτε στο κόσμο της φαντασίας, μα πάνω από όλα....ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

#Κουκλοθέατρο


Για περισσότερα παραμύθια, εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα ψυχολογίας και σενάρια κουκλοθέατρου, πατήστε εδώ


139 προβολές