Ονειροβάτες 2020

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Γωνία Κουκλοθέατρου

Ενημερώθηκε: Μαρ 3


Με αφορμή τις παραμυθοκατασκευές, μια ενότητα που πρέπει να συνδέει τα παραμύθια

είναι η γωνία κουκλοθέατρου. Σε κάθε νηπιαγωγείο υπάρχει ένα κουκλοθέατρο και σίγουρα ένας ικανοποιητικός αριθμός από κούκλες. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω μια άλλη οπτική για αυτή την γωνιά καθώς και λύσεις για την καθημερινή χρήση της. Το κουκλοθέατρο θα πρέπει να αποτελεί (ειδικά στην προσχολική αγωγή) μέσω έκφρασης και ευκαιρία αληθινής αισθητικής αγωγής.


1.Κατασκευή και στήσιμο.

Ταξιδεύοντας σε νηπιαγωγεία όλης της χώρας, έχω πλήρη εικόνα των σκηνών που δίνονται για χρήση στο νηπιαγωγείο. Οι κατασκευές είναι χοντροκομμένα ξύλα που συνδέονται με μεντεσέδες. Αυτή η κατασκευή είναι ιδανική αρκεί να έχουμε στερεώσει καλά τα μπροστινά ξύλα και να έχουμε τον έλεγχο των παιδιών που κάθονται από μπροστά. Αν πάλι δεν έχετε τέτοια σκηνή, μπορείτε να φτιάξετε μια από χαρτόκουτο. Αν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο μπορείτε απλά να γυρίσετε ένα τραπέζι και να βάλετε τα παιδιά να κάτσουν στα γόνατα. Μια λύση που προτείνω είναι η ομπρέλα θαλάσσης. Η ομπρέλα είτε μόνη της πεσμένη κάτω, είτε καλυμμένη με πανί (όρθια), μπορεί να αποτελέσει μια εύχρηστη λύση για κουκλοθέατρο καθημερινά. Η μαγική ομπρέλα μπορεί να μας ταξιδέψει κάθε μέρα στον κόσμο των παραμυθιών και μετά να κλείσει και να αποθηκευτεί χωρίς να πιάνει πολύτιμο χώρο στο σχολείο.

2. Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την εισαγωγή των παιδιών στο κουκλοθέατρο. όπως έχω πει σε προηγούμενο άρθρο που θα βρείτε εδώ, την αρχή την κάνει ο εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί την κούκλα στην παρεούλα ή στις υπόλοιπες γωνιές του σχολείου. Στην συνέχεια και αφού έχει αφήσει τα παιδιά να επεξεργαστούν τις κούκλες, ο εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά την σκηνή, ρωτά τι νομίζουν πως είναι, που μένουν οι κούκλες, αν μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί κουκλοθέατρο και πως παίζουμε με τις κούκλες. Ένα διασκεδαστικό δρώμενο είναι να βάζουμε τα παιδιά να αλλάζουν τις φωνές τους. Στο σχολείο μπορούμε να θεσπίσουμε μέρα κουκλοθέατρου και ένα-ένα παιδί να παίρνει ρόλους και να αλλάζει την φωνή του μπροστά από τα παιδιά κρατώντας την κούκλα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτή την φάση είναι να δίνει στα παιδιά απλές προτάσεις που θα επαναλαμβάνουν με διάφορες φωνές.


3.Παιχνίδια με Κουκλοθέατρο μετά την εισαγωγή

Α)Τα παιδιά (κάθε ένα ξεχωριστά ή κάθε μέρα) επαναλαμβάνουν φράσεις που τους δίνει ο εκπαιδευτικός με τέσσερα διαφορετικά μοτίβα. Πολύ αργά, πολύ γρήγορα, με χοντρή φωνή και με λεπτή φωνή.

Β)Παιχνίδια με φωνές/γράμματα. Ο εκπαιδευτικός διαλέγει κάθε μέρα κάτι ξεχωριστό για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, συζητά με τα παιδιά και κρατά σημειώσεις. Μετά στην γωνία κουκλοθέατρου βάζει μια μικρή ομάδα παιδιών να παίξει έξω ή μέσα από την σκηνή το αυτοσχέδιο σενάριο μέσα από τις σημειώσεις.

Παράδειγμα σημειώσεων: Δάσος, δέντρα, πουλιά, έντομα, αρκούδα, μέλι, μέλισσες κλπ.

Παράδειγμα σεναρίου δίνοντας στα παιδιά ρόλους: (Bάζουμε τα παιδιά μέσα ή έξω από την σκηνή) Ο εκπαιδευτικός αρχίζει την αφήγηση. Μια φορά κ έναν καιρό που λέτε παιδιά μου, στο δάσος με τα πολλά του δέντρα ακούστηκε ένα πουλί(κοράκι) (εδώ ο μαθητής με το κοράκι μιμείται το κοράκι και λέει πως περνά μέσα στο δάσος, με ερωτήσεις που του απευθύνουν τα παιδιά ή ο εκπαιδευτικός). Στην συνέχεια όμως καλά μου παιδιά, φάνηκε μια καφετιά, μεγάλη αρκούδα (εδώ ο μαθητής με την αρκούδα απαντά σε ερωτήσεις και μιμείται την φωνή της αρκούδας).

Γ)Παίζω με τις κατασκευές μου.

Οι κατασκευές που φτιάχνουμε στο νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο για να κοσμούν τους τοίχους μας. Οι κατασκευές μας κ ας είναι χάρτινες μπορούν άνετα να παίξουν ρόλο στο κουκλοθέατρο μας. Από την ιστορία ή την συζήτηση που είχατε και εμπνευστήκατε για την κατασκευή, εμπιστευτείτε και για διαλόγους χαρακτήρων και αφήστε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν σε ένα παιχνίδι που σίγουρα θα τους αρέσει πολύ.

Η γωνία κουκλοθέατρου, θα πρέπει να είναι μια πόρτα φαντασίας στο σχολείο. Εκεί θα ζωντανεύουν όλα εκείνα που συζητάμε και μαθαίνουμε. Εκεί η έκφραση και ο ρυθμός κάθε παιδιού θα αποτελούν μοναδικά στοιχεία σύνθεσης και εμψύχωσης. Εκεί κάθε παιδί θα γνωρίζει νέα πράγματα για τον εαυτό του και θα παίζει μαζί με τους άλλους σεβόμενο την ομάδα. Ευχόμαστε η γωνία κουκλοθέατρου σας μετά από αυτό το άρθρο να γεμίσει πανιά, καπέλα, κούκλες και σκηνικά και να γίνει το τρελοβάπορο που θα σας ταξιδέψει στην χώρα της φαντασίας.Για περισσότερα παραμύθια, εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα ψυχολογίας και σενάρια κουκλοθέατρου, πατήστε εδώ και αφήστε το mail σας στην φόρμα!


#Νηπιαγωγείο #Δραστηριότητες

321 προβολές