Ονειροβάτες 2020

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Πρέπει να παίζουμε με τα παιδιά; Και αν ναι, πως;Πολλοί ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι μεταξύ γονέα-παιδιού. Από μια απλή ιστορία έως τα επιτραπέζια και τις κατασκευές όλοι αντιλαμβάνονται πως μέσα από το παιχνίδι, παιδιά και γονείς κάνουν τις σχέσεις τους καλύτερες. Πολλές έρευνες τονίζουν πως το παιχνίδι μεταξύ γονέα και παιδιού είναι σημαντικό για να γνωρίσετε το παιδί σας, να διασκεδάσετε μαζί του καθώς και να του δώσετε σωστά παραδείγματα συμπεριφοράς μέσα από αυτό. Σε όλη αυτή την διαπίστωση φυσικά υπάρχει και η αντίθετη πλευρά. Μια αρκετά μεγάλη μερίδα γονέων μερικές φορές βαριέται να παίξει με τα παιδιά του ή δίνει στο παιχνίδι μεταξύ γονέα-παιδιού μια διάσταση τυπικής διαδικασίας ή υποχρέωσης. Παρακάτω θα δούμε προβλήματα που παρουσιάζονται στα οικογενειακά παιχνίδια δίνοντας μερικές συμβουλές από ψυχολόγους.

Α: Όταν στο παιχνίδι κυριαρχεί το παιδί


Το πρόβλημα που υπάρχει όταν θέλουμε να παίξουμε με τα παιδιά είναι πως η φιλοσοφία μας θα πρέπει να αλλάξει. Ο τρόπος που τα παιδιά παίζουν είναι περίεργος για εμάς τους ενήλικες και πολλοί γονείς δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Καταρχάς, ένα παιδί συνηθίζει να κάνει τα πράγματα ξανά και ξανά και...ξανά. Τα παιδιά είναι προγραμματισμένα για την επανάληψη! Το βλέπουμε καθημερινά στις ρουτίνες που θέλουν να τηρήσουν ή τις ρουτίνες που τους βάζουμε εμείς. Μέσα από την επανάληψη ένα παιδί μαθαίνει, εξασκεί μια δεξιότητα και σιγά σιγά την "αποκτά". Μερικές φορές λοιπόν οι γονείς δεν αποτελούν συμπαίκτη αλλά εργαλείο του παιδιού σε αυτή την διαδικασία εκμάθησης μιας δεξιότητας.

Ακόμα, τα παιδιά πολλές φορές ζητούν είτε χειραγωγούν τους γονείς τους για να παίξουν μαζί γιατί πολύ απλά τους έχουν ανάγκη. Τους θέλουν δίπλα τους. Πολλοί γονείς επιτρέπουν αυτού του είδους την "χειραγώγηση" επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνουν. Το πρόβλημα εδώ παρουσιάζετε στην υποτιθέμενη υποχρέωση κυρίως των μανάδων να παίξουν με τα παιδιά τους και λόγω υποχρέωσης να λάβουν στο παιχνίδι του παιδιού την θέση του "ανθρώπου" και όχι του συμπαίκτη.

Β: Όταν οι γονείς κυριαρχούν στο παιχνίδι των παιδιών

Το αντίθετο λάθος στο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών-γονέων είναι όταν οι γονείς κυριαρχούν στο παιχνίδι των παιδιών. Αυτό γίνεται όταν οι γονείς αναλαμβάνουν όλες τις πράξεις ενός παιχνιδιού αφήνοντας στο παιδί να κάνει ελάχιστα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως αυτό συνήθως είναι χαρακτηριστικό των μπαμπάδων που παίζουν με τα παιδιά αλλά και οι μητέρες έχουν μερίδιο. Ξεκινάτε να παίζετε κάτι μαζί με ενθουσιασμό και χαρά όμως καθώς το παιχνίδι προχωρά αναλαμβάνετε όλο και περισσότερα σε σημείο που το παιχνίδι είναι πλέον δικό σας και όχι μια συμμετοχική δραστηριότητα. Αυτό το λάθος συμβαίνει αρκετά συχνά όταν οι γονείς αγοράζουν παιχνίδια χωρίς να σκεφτούν την ηλικία του παιδιού κρίνοντας με βάση τις δικές του ιδέες.


Λύσεις:


Δεν υπάρχει καλό και κακό στο παιχνίδι με τα παιδιά. Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι καθαρά για τους γονείς που μερικές φορές νιώθουν ενοχές παίζοντας με τα παιδιά ή απλά δεν παρατηρούν πως το παιχνίδι τους ξεφεύγει από το παιχνίδι των δυο και γίνεται παιχνίδι του ενός. Κρατώντας τα παραπάνω μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε με άλλο μάτι το παιχνίδι μας με τα παιδιά.


1.Αφεθείτε στον αυθορμητισμό

Όταν παίζετε με παιδιά μέχρι 6 ετών καλό είναι να μην ακολουθείτε κατα γράμμα τους κανόνες. Αφεθείτε στον αυθορμητισμό και δημιουργήστε παιχνίδια που θα αρέσουν και σε εσάς αλλά και στο παιδί. Για να ξεκινήσετε σας προτείνουμε να παίξετε με παραμύθια.


2.Το παιχνίδι σαν ρουτίνα

Θα δείτε μεγάλη αλλαγή αν δημιουργήσετε μια ρουτίνα για το πότε θα παίζετε και τι. Η ρουτίνα αυτόματα θα σας βάλει σε μια διάθεση να παίξετε και να αφεθείτε στο παιχνίδι. Επίσης δείχνει στο παιδί πως η προσοχή σας είναι στραμμένη πάνω του και οι σχέσεις σας θα γίνουν πιο όμορφες. Τα επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες ή τα κλασσικά επιτραπέζια μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη αφορμή για την ρουτίνα σας!
Η ανάγκη να γράψω ένα τέτοιο άρθρο προέκυψε από ένα άρθρο που διάβασα πρόσφατα εδώ. Καλό είναι μερικές φορές οι γονείς να έχουν τροφή για σκέψη ώστε να βλέπουν πράγματα που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ή τα θεωρούν δεδομένα με μια άλλη ματιά. Ελπίζω να σας έκανα να σκεφτείτε και από εδώ και πέρα να παίζετε με τα παιδιά σας δημιουργικά και το σημαντικότερο, να το απολαμβάνετε κ εσείς όπως και αυτά! Βρείτε λύσεις ώστε το παιχνίδι να είναι εξίσου διασκεδαστικό και για εσάς! Το παιχνίδι μεταξύ γονέων και παιδιών πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι χρέος.


*Αν θέλετε να δείτε δραστηριότητες για να κάνετε σπίτι μαζί με τα παιδιά πατήστε εδώ*
507 προβολές