Ονειροβάτες 2020

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Κορονοϊος: 8 Συμβουλές διαχείρισης άγχους για γονείς.Καθώς η πανδημία του Κορονοϊού εξαπλώνεται, η αυτοαπομόνωση ή η καραντίνα είναι μια από τις βασικές στρατηγικές για την "ισοπέδωση της καμπύλης" των ποσοστών μόλυνσης. Πιο συγκεκριμένα, η 14ήμερη απομόνωση ή η συνειδητή επιλογή να μένουμε σπίτι είναι πλέον μονόδρομος για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα περιστατικά και η κανονικότητα να έρθει γρηγορότερα. Τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε σχεδόν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο και η ενημέρωση μας έρχεται μόνο μέσω τηλεόρασης ή μέσω ίντερνετ. Οι γονείς, βλέποντας τα σχολεία, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τους παιδότοπους να κλείνουν είναι φυσικό να πανικοβάλλονται καθώς σε μερικές περιπτώσεις η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη από πολλές σκοπιές.
Μπορεί να έχετε μιλήσει με τα παιδιά σας για το θέμα της πανδημίας, αν δεν έχετε μιλήσει ή δεν ξέρετε πως να το αρχίσετε σας δείχνουμε τον δρόμο εδώ. Πέραν όμως από τα παιδιά και την διαχείριση τους, οι γονείς βιώνοντας αυτή την κατάσταση δικαιολογημένα μπορεί να μην αισθάνονται δυνατοί, να πανικοβάλλονται από σκέψεις και το κυριότερο να επιφορτίζονται αρνητικά από την κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες των παιδιών. Παρακάτω σας δίνω μερικές συμβουλές από ειδικούς και συγκεκριμένα από την APA (American Psychological Association) η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε μια ψυχολογική μορφή της κατάστασης, το λεγόμενο Coronavirus Axniety. Οι συμβουλές έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας, να ρυθμίσετε την εισροή ειδήσεων στο σπίτι σας ώστε να διατηρήσετε την αισιοδοξίας σας.1. Ας αποστασιοποιηθούμε λίγο


Καθόμαστε μόνοι μας για λίγη ώρα, φέρνοντας στο μυαλό μας όσα έχουμε ακούσει συγκρίνοντας τα με τα πραγματικά δεδομένα που μας έχει δώσει η πολιτεία και οι ειδικοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν μόνο ήπια συμπτώματα. Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργηθεί ώστε να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα. Το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται δεν σημαίνει πως απειλείται η οικογένεια σας ή εσείς.


2. Κριτική σκέψη


Θα ήταν χρήσιμο αν αντιμετωπίσετε τα πράγματα με κριτική σκέψη, ειδικά αν παρακολουθείτε συχνά ειδήσεις που αφορούν τον Κορονοϊό. Θα πρέπει επίσης να διασταυρώνεται τις πληροφορίες που λαμβάνετε ως οικογένεια από φίλους, συγγενείς, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τηλεόραση. Θα ήταν καλό να ρωτήσετε τον γιατρό σας ή να καλέσετε τον ΕΟΔΥ για απορίες χωρίς να βάζετε στο σπίτι σας πληροφορίες που μπορεί να σας πανικοβάλλουν και θα έχουν αρνητικό αντίκρισμα στην ψυχική υγεία όλης της οικογένειας.
3. Μιλήστε με τα παιδιά


Μιλάμε στα παιδιά μας για την κατάσταση αφού εμείς είμαστε σε συναισθηματική ετοιμότητα. Οι ταραχές, οι φόβοι και το άγχος μας μπορεί να μεταφερθεί στα παιδιά κάτι που θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους στο σπίτι. Αν θέλετε να δείτε ακριβώς πως πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά, τι να τους πείτε και πως να διαχειριστείτε την κατάσταση πατήστε εδώ.


4. Μείνετε συνδεμένοι


Η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων σας ώστε να έρχεστε σε επαφή με φίλους και γνωστούς μπορεί να σας ενισχύσει την αίσθηση της κανονικότητας. Είναι πολύτιμο αν νιώθετε περίεργα, νευρικά ή γενικά άγχος, να μιλάτε με τους δικούς σας ανθρώπους, να συζητάτε τα θέματα που σας απασχολούν με την δουλειά, το σπίτι ή τα παιδιά σας. Επίσης μπορείτε να διασταυρώσετε πληροφορίες με άλλους για την κατάσταση και την επικινδυνότητα της κατάστασης χωρίς να ξεχνάτε την κριτική σκέψη που θα πρέπει να βάζετε μπροστά πριν το κάθε σας συμπέρασμα.


5. Βάλτε ένα όριο στην υπερκατανάλωση πληροφοριών


Είναι όμορφο να είστε συνδεδεμένοι και γεμάτοι χαρά να μιλάτε με τους ανθρώπους σας, να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας και τα προβλήματα σας. Το πρόβλημα είναι όμως πως η συνεχή έκθεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης μαζί με την οικειοθελή σας απομόνωση μπορεί να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη σειρά επιφορτισμένων σκέψεων που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε. Καλό θα ήταν η ενημέρωση και η επαφή σας με τις πληροφορίες να είναι χρονικά καθορισμένη. Δώστε στον εαυτό σας κάποιες ώρες την ημέρα και όχι όλη την ημέρα!


6. Προγραμματισμός


Καθίστε όλη η οικογένεια και συζητήστε. Πείτε τις ιδέες σας και καταγράψτε όλα όσα πείτε σε ένα χαρτί. Στην συνέχεια βγάλτε ένα πρόγραμμα για το τι θα κάνετε κάθε μέρα. Μαγειρέψτε, παίξτε, καθαρίστε κ.α. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που σίγουρα δεν είχατε χρόνο να κάνετε και πόσο μάλλον μαζί με τα παιδιά σας. Η έλλειψη προγράμματος διογκώνει το χάος που μπορεί να αισθάνεστε από αυτή την απότομη αλλαγή της καθημερινότητας σας. Αν θέλετε βοήθεια στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια με τα παιδιά σας δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
7. Δώστε χώρο σε κάθε μέλος


Να θυμάστε πως είναι βασικό να μην ισοπεδώσετε τον προσωπικό χρόνο και χώρο των παιδιών ή τον δικό σας. Κάθε μέλος της οικογένειας δικαιούται και τα δυο και θα πρέπει να μεριμνήσετε γι' αυτό. Είτε αργά το βράδυ, είτε νωρίς το πρωί διαλέξτε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και αφήστε τα μέλη της οικογένειας σας να περάσουν μόνα τους την ώρα τους αν το θέλουν. Οι ώρες αυτές αποτελούν τις ώρες αποφόρτισης του κάθε μέλους της οικογένειας.


8. Δημιουργήστε βάση εμπειρίας


Αφήνοντας τα προβλήματα και τα άγχη στην άκρη δείτε πως περνάτε κάθε μέρα. Καταγράψτε τις δραστηριότητες σας σύμφωνα με ένα τυπικό πρόγραμμα που θα έχετε και δείτε τι πήγε καλά και τι όχι. Θα σας βοηθήσει να τα οργανώσετε όλα σωστά και έτσι ο χρόνος σας ποτέ δεν θα νιώθετε πως πάει χαμένος.


Ελπίζουμε να σκεφτείτε, να δείτε τις συμβουλές μας και να δοκιμάσετε ότι νομίζετε πως ταιριάζει στο δικό σας σπίτι.Για περισσότερα παραμύθια, εκπαιδευτικό υλικό, άρθρα ψυχολογίας και σενάρια κουκλοθέατρου, πατήστε εδώ και αφήστε το mail σας στην φόρμα!1845 προβολές