Θέατρο και παιδι: Είναι το θέατρο μια καλή εξωσχολική δραστηριότητα;

Ενημερώθηκε: Απρ 25


Αρχίζοντας αυτό το άρθρο ας πούμε μια φράση που μπορεί να την έχετε ακούσει:

"Τα παιδιά είναι γεννημένα ηθοποιοί."

Πως γίνεται να υποστηρίξουμε το αντίθετο όταν βλέπουμε τα παιδιά καθημερινά να υποδύονται ρόλους, να μεταμφιέζονται και να αλλάζουν την φωνή τους όταν θέλουν να παραστήσουν κάποιον. Δεν είναι μόνο το παιχνίδι που δημιουργεί τις καταστάσεις για κάτι τέτοιο αλλά είναι και μια εσωτερική ανάγκη για πειραματισμό που τα παιδιά διαθέτουν από την φύση τους για να εξωτερικεύουν συναισθήματα και αναζητήσεις για τον κόσμο.


Το θέατρο, το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση και γενικά οι παραστατικές τέχνες, σίγουρα μπορούν να προσφέρουν σε ένα παιδί τα εφόδια για να εξωτερικεύσει αυτές τις σκέψεις και τις εντάσεις που μπορεί να έχει μέσα του, σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα οφέλη που έχει το θέατρο σας εξωσχολική δραστηριότητα.


1.Αντιληπτική ικανότητα

Μέσα από το θέατρο, το παιδί δοκιμάζει νέες ιδέες και πράγματα. Ένας ήρωας με συγκεκριμένη ψυχοσύνθεση πρέπει να υποδυθεί από το παιδί, μια κατάσταση όπως το ταξίδι στο διάστημα ή μια πυκνοκατοικημένη πόλη που θα ψάξει να βρει κάτι, θα ξεδιπλώσει όχι μόνο την φαντασία του αλλά και την παρατηρητικότητα του αφού θα επισημάνει μέρη που έχει δει ή περπατήσει, ανθρώπους που έχει γνωρίσει και θα δημιουργήσει γερά αντιληπτικά θεμέλια για την μετέπειτα πορεία του στη ζωή.

2.Δημιουργική λύση προβλημάτων

Μέσα από τις παραστατικές τέχνες ένα παιδί μπορεί να λύσει ένα σωρό προβλήματα της καθημερινότητας ή της φαντασίας όπως είπαμε παραπάνω. Θα προσπαθήσει να προσπεράσει εμπόδια και να εκφραστεί δίνοντας λύσεις μέσα από την σκέψη και την παρατηρητικότητα. Τα προβλήματα που θα συναντήσει στις παραστατικές τέχνες αποτελούν την βάση των προβλημάτων που το παιδί θα αντιμετωπίσει στην ενήλικη ζωή.

3.Αυτοπεποίθηση

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι δυο μεγαλύτεροι φόβοι του ανθρώπου είναι αυτοί του θανάτου και της δημόσιας ομιλίας. Σίγουρα το θέατρο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει τόσο καλά στον πρώτο φόβο αλλά σε θέματα αυτοπεποίθησης είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι αποδεδειγμένο πως οι παραστατικές τέχνες ωθούν τον άνθρωπο να βγει από την ζώνη ασφαλείας του και να τολμήσει να μιλήσει, να δράσει αλλά και να εκφραστεί. Έχοντας αυτοπεποίθηση, ένα παιδί μπορεί να εφοδιαστεί με τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται στην ενήλικη ζωή.

4.Συνεργασία

Όπως και στον αθλητισμό, έτσι και στις τέχνες, το παιδί για να μπορέσει να αντεπεξέλθει θα πρέπει να λειτουργεί ομαδικά και με πνεύμα υπευθυνότητας προς τους άλλους. Το παιδί μέσα από την τριβή του με τα άλλα μέλη της ομάδας θα αναγνωρίσει τις αντοχές του, τα θέλω του και θα προσπαθήσει για το κοινό καλό της ομάδας που νιώθει μέλος.

5.Μη-Λεκτική επικοινωνία

Το θέατρο πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς είναι μια δραστηριότητα που βασίζεται στην μη-λεκτική επικοινωνία σαν εκφραστικό μέσο. Μέσα από το θέατρο το παιδί θα μάθει να χρησιμοποιεί γκριμάτσες, στάσεις σώματος, κινήσεις των χεριών και άλλους μη-λεκτικούς κώδικες της επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο το θέατρο γίνεται αυτόματα ο δάσκαλος συμπεριφοράς και επικοινωνίας του παιδιού με σκοπό να του δώσει ερεθίσματα κατανόησης των άλλων ανθρώπων όπως και συνθηκών της ενήλικης ζωής που θα συναντήσει μεγαλώνοντας.


6.Επαφή με τον πολιτισμό

Τα περισσότερα έργα και παραστάσεις προέρχονται από την λογοτεχνία και άλλα σημαντικά έργα του πολιτισμού. Το παιδί εκτός από την επαφή του με το θέατρο θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα γράμματα και τον πολιτισμό και έτσι να έχει ώριμα κριτήρια αισθητικής μεγαλώνοντας.

Το θέατρο και οι παραστατικές τέχνες αποτελούν μια σημαντική εξωσχολική δραστηριότητα όπου όλοι οι γονείς πρέπει να λάβουν σοβαρά. Αν την θεωρείτε παιχνίδι καλά κάνετε, το παιχνίδι είναι ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά. Μέσα από αυτό το παιχνίδι όμως τα παιδιά δεν θα γίνουν ηθοποιοί, θα μάθουν τον εαυτό τους, θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, θα μάθουν να παίζουν με άλλους και να υπακούν στο κοινό καλό της ομάδας μα πάνω απ' όλα θα μάθουν να επικοινωνούν και να εξασκούν την ενσυναίσθηση τους.

#Θέατρο #Δραστηριότητες #Τέχνη

Copyright  © 2020 

Ονειροβάτες - Μικροθέατρο Στερεάς Ελλάδας

Tηλ: 2315-536-535 | 698-756-2955

Photo Credits  Flaticon & Freepik